Det är viktigt att utveckla sin personal, få dem att växa. När bra personal känner att de stagnerar blir de uttråkade och letar sig vidare. Personalutveckling är viktig men också svårt. Det går inte att sätta viktig personal i skolbänken och endagarskurser brukar vara dyra. För några månader sedan kom vi dock på en variant som har visat sig väldigt bra.
Blinkist-recension
Blinkist är en tjänst som sammanfattar böcker. De plockar de viktigaste bitarna och kortar ner varje bok till en 8-10 minuter lång ljudfil. Perfekt att lyssna på under morgonpromenaden. Tjänsten kostar 6,67 euro per månad och då får man tillgång till alla sammanfattningar.
En bok i veckan – med diskussion
De som varit med i vårt experiment har vi delat in i par. Varje par plockar en bok i veckan och lyssnar på sammanfattningen. Sen diskuterar de den över lunch. Som en liten bokcirkel med enbart två personer. En person kan vara med i flera par. Jag själv är med i två. Diskussionsbiten är viktig. Det ser till att folk verkligen lyssnar på böckerna. Det befäster kunskapen när du måste diskutera den. Du märker också att din kollega upptäckte saker i boken som du själv kanske missade.
Ersätter inte vanliga böcker
Givetvis går det inte att sammanfatta allt i en bok på 10 minuter. Mycket faller bort. Vill du lära dig saker grundligt så bör du läsa hela böcker. Jag gjorde en jämförelse och lyssnade på sammanfattningar av några böcker jag redan läst. Det var mycket som inte var med. Blinkist lyckas kanske få med 25-40% av det viktiga i en bok. Men till 1% av insatsen. Paretoprincipen säger ”80% med 20% insats”. Här har du 30% utfall med 1% insats vilket måste ses som väldigt bra.
En lärdom i veckan – sjukt bra ROI
Tänk dig vinsten om din personal kunde lära sig en bra lärdom i veckan. En bra teori som hjälper dem att bli 1% bättre på sitt arbete. Över ett år är det 53 lärdomar – som alla har förbättrat din verksamhet. Det är ganska bra ROI på 6,67 EUR.
Tack för en mycket bra och välskriven blogg! Har precis upptäckt dig och din blogg, och ska nu ägna helgen åt att läsa igenom den och kommer beställa din bok också.
Förstår inte hur jag kunnat missa denna blogg trots att jag under några år nu planerar en flytt till Malta och start av företag där så småningom.
Kommer dock söka ett jobb på Malta från Sverige först för att etablera mig medan jag funderar på vilken av mina företagsideér jag kommer starta med.
När det väl blir av. Trilskande sambo som bearbetas dagligen :).
Nåväl, har en fråga som jag hoppas på att någon kan svara på. Jag är en stor privatekonominörd som gillar aktier men framförallt att placera långsiktigt i fonder. Men när jag kikat igenom de maltesiska bankernas hemsidor är deras fondutbud minst sagt skralt. Uteslutande dyra och dåligt presterande fonder. Dessutom med köp och säljavgift. Ingen billig indexfond som jag kunde hitta iallafall.
Och aktiemarknaden ska vi ju inte tala om. De var inte många börsnoterade företag på Malta direkt. Så lär hålla mig till fonder. Räknar ju inte direkt med att det ska finnas en motsvarighet till Avanza eller Nordnet på Malta, men åtminstone någon billig globalindexfond borde ju finnas? Samt möjlighet att köpa utländska värdepapper?
Ok, förlåt för romanen. Hur gör du och övriga läsare här när ni placerar pengar på Malta? Detta är nog det enda hindret förutom min trilskande sambo för att jag inte direkt börjar jaga jobb och flytta ner. Visst kan jag ju ha kvar mina besparingar i Sverige men då kan jag inte ha Investeringssparkonto och dessutom vill jag nog slippa helt att skatta till Sverige.
Vad är det förresten för kapitalskatt på Malta? (eller heter det i Malta?)
Stort tack! 🙂
Ingen aning om kapitalskatten på Malta. Tror inte dom har någon.
Ja, fondutbudet är lågt. Jag skulle titta någon annanstans för att investera eventuellt kapital.
Tack för svar! Där ser jag ju en företagsidé förstås 🙂