Bloggen handlar främst om de erfarenheter jag fick under tiden jag drev företaget Polyshop AB. Jag startade företaget januari 2005 och satte det i konkurs mellandagarna 2007, ca tre år senare. Jag var med om väldigt mycket och lärde mig en massa om företagande, andra människor och om mig själv. För att lättare komma ihåg allt jag varit med om började jag efter konkursen att skriva ned vad jag varit med om. Eftersom jag tycker att det är roligare att skriva till en publik registrerade jag en domän och la upp den här bloggen.
Eftersom erfarenheter fås genom att begå misstag handlar bloggen väldigt mycket om mina misstag. Eftersom man lär sig genom att lösa problem handlar bloggen väldigt mycket om problem och hur jag löste dem. Eftersom den mänskliga naturen är komplex uppstår många problem just i mötet mellan människor. När sådana problem uppstår finns det alltid minst 2 sätt att se på saken (min och motpartens). Eftersom jag inte kan tala för andra skriver jag enbart om hur jag själv uppfattade det som hände. Det är alltså min subjektiva berättelse och inga absoluta sanningar som står här.
Företaget Polyshop AB tillhandahöll e-butiker åt aktörer som ville sälja profilprodukter (t-shirts, kepsar m.m.) via internet. Klienterna laddade upp sin grafik, prissatte och designade produkterna. Vårt system genererade automatiskt en butik som klienten sedan marknadsförde själv. När en av klienternas kunder beställde något var det av oss dom beställde. Vi tryckte produkten med print-on-demand-teknik och skickade den till kunden. Sedan betalade vi ut provision till klienten.
Grovt sett var vår samlade arbetstid jämnt fördelat mellan marknadsföring, produktion, administration samt tekniskt utveckling och underhåll av vårt webbsystem. Mina erfarenheter är alltså främst från dessa områden.
Trots hårt arbete och duktiga inblandade lyckades vi inte nå den lönsamhet vi ville och behövde. Därför satte jag företaget i konkurs i mellandagarna 2007 och återupptog mina oavslutade studier i Linköping. Konkursboet köptes av en av våra trevliga konkurrenter, Uniprint AB och därför kan man fortfarande tjäna pengar på att sälja tröjor via polyshop.se.
Jag har valt att skriva ned erfarenheterna som korta berättelser. Vad som hände och vad jag lärde mig av det. Som små sagor. Därav namnet på bloggen. Tores sagor från verkligheten.
Hejsan Tore!
Jag läser din blogg med stor entusiasm, dina små tips är oväderliga för mig som känner att jag står precis i början av min karriär som företagare och entreprenör. 🙂
En av mina planer är faktiskt att bygga upp något som liknar Polyshop, fast lite mer nischat och dessutom baserat utomlands. Om det är okej så skulle jag gärna vilja ställa lite frågor om det? Det jag funderar över just nu är själva hårdvaran. Jag ser att du länkar till T-Jet, är det såna du själv använde? Kan du rekommendera dom isåfall? Finns det andra man bör fundera över också?
Med vänlig hälsning,
Robert Fransson
Hej Robert!
Tack för feedbacken! Det är kul att få respons på det man skriver. Det går jättebra att fråga saker.
Angående t-jetten så finns det ett och annat att säga. Jag rekommenderar morgondagens post som har fått namnet ”Cutting edge är också bleeding edge”. Jag lärde mig det tack vare mitt köp av en t-jet.
Så vad var det då som gick fel, varför slutade det som det gjorde?
När jag kikar på Polyshops siffror så var eget kaptital redan 2006-04 nere på -124′ efter en förlust på 424′ Nästan ingen lön togs ut och anläggningstillgångarna var bara 125′.
Åkte du på en väldig massa oförutsedda kostnader eller spenderade du en massa pengar på marknadsföring som inte betalde sig?
Redan här någon gång måste du ha upprättat kontrollbalansräkning (skall göras då man misstänker att halva aktiekapitalet är förbrukat), därefter har man 8mån på sig att återställa hela aktiekapitalet eller begära företaget i konkurs. Gör man inte detta blir styrelsen betalningskyldig för alla skulder.
Mvh,
Martin
Hej Martin!
Första året investerade Polyshop ca 300 000 i butikssystemet som ligger till grund för hela sajten. Därav de höga kostnaderna i förhållande till intäkterna. Även om förlusten första året blev högre än vi hoppades på var det med i kalkylerna att något sådant skulle kunna ske.
I och med bokslutet gjordes ett aktieägartillskott på 200′ och därför upprättades ingen balansräkning enligt revisorns rekommendationer. Jag vet inte varför det inte syns på de ställen där du fått dina uppgifter. Har dock förstått att de siffror du hänvisar till på något sätt cirkulerar på vissa ställen (fick en kopia på en kreditprövning en gång som visade de siffrorna).
Bokslutet året därpå (april 07) hade vi dock åter igen gått med förlust och upprättade därför en kontrollbalansräkning som visade att kapitalet var förbrukat. Då har man, som du säger, 8 månader på sig att återställa kapitalet eller sätta firman i konkurs. Återställa kapitalet kan man antingen göra genom att skjuta till nya pengar (något vi gjort tidigare) eller att driva firman med vinst och på så sätt få in pengar. Vi hade precis öppnat thepiratebay-butiken och tjänade bra med pengar på den. Vi valde alltså därför det senare. Under kommande 8 månaderna (sommar och höst 2007) lyckades vi bra med planerna och höll på att återställa kapitalet.
När vi hade julruschen kvar insåg vi dock att det på grund av olika orsaker var bättre att vi la företaget i graven än drev det vidare. Därför använde vi julruschen till att tillsammans med revisorn och en konkursförvaltare förbereda konkursen. Vi betalade allt vi beställde i förskott och gick ner i lager. Tack vare en förberedelserna, god julrusch och att Uniprint köpte konkursboet för skäliga pengar blev ingen fordringsägare lidande av konkursen (iaf var det så när vi fastställde bouppteckningen i tingsrätten).
Aktiekapital och aktieägartillskottet fick vi ägare dock inte tillbaka. En liten tröst var att vi fick dra av det i senaste deklarationen.
Under våren har Almi (som var med hela vägen) och jag utvärderat hela resan och vi har kommit fram till några viktiga orsaker till varför det inte gick som vi ville. När jag sammanfattat utvärderingen och smält den lite kommer jag att publicera den här på bloggen. Blir någon gång i höst eller senare i sommar. Jag lovar intressant läsning.
Har du publicerat varför det inte gick som du hade tänkt? Eller var det sommaren 09 du menade? 😉
Björn, hähä, nej, det var det faktiskt inte… det var tänkt i höstas. Jag hade glömt bort den lite. Ska se vad jag kan plocka fram!